Over ons

Het verhaal van Mini Musica begint met enkele projecten. Zo werden tientallen jonge muzikanten bijeen gebracht in een orkest om in juni kerstliedjes te spelen voor het populaire televisieprogramma FATA MORGANA. Daarna was er een project waarbij 100 jonge Nederlandse en Vlaamse muzikanten tussen 9 en 14 jaar in Gent enkele concerten brachten voor zo'n 800 kinderen. Op het programma stond o.a. muziek van Mozart, Bizet en Handel maar ook bewerkingen van muziek uit de films " Harry Potter" and "Pirates of the Caribbean". Een jaartje later trokken 30 Vlaamse kids-musici naar Amersfoort (Nederland) en Adelboden (Zwitserland) om daar concerten te geven. Het enthousiasme en de inzet van de jonge muzikanten en het succes van hun optredens werkte zo aanstekelijk dat we hieraan een vervolg wilden geven. Zo groeide het idee voor MINI MUSICA, een junior-orkest waar jonge kinderen de kans krijgen om in een echt symfonisch orkest te spelen en onvergetelijke muzikale ervaringen op te doen. Iedereen die zin had om mee spelen was welkom!

Al gauw waren er bijna 25 kinderen die enthousiast wekelijks naar de repetitie kwamen. Intussen zijn er meer bijna 40 jonge muzikanten aangesloten. Deze toffe vriendengroep is aan het uitgroeien tot het enige echte symfonisch juniororkest van Vlaanderen.

Omdat er ook heel wat kinderen en jongeren zijn die wel van muziek houden maar helaas (nog) geen instrument bespelen, zijn wij in september 2011 ook gestart met een kinderkoor. Voor jongeren hebben we zanglessen.

Mini Musica heeft intussen heel wat leuke concerten en optredens achter de rug. Zo luisterden wij de uitreiking van de "trofee voor de vrijwilliger van het jaar" door het Provinciebestuur Oost-Vlaandereno op, mochten wij de blijde intrede van Sinterklaas begeleiden en concerteerden wij op de Gentse cultuur- en kerstmarkt, op Winterdroom, in Nederland, Zwitserland en Tsjechie. In 2013 en 2015 heeft het MINI MUSICA kinderorkest deelgenomen aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. Als jongste deelnemende orkest op meer dan 100 orkesten uit meer dan 25 landen behaalden we telkens een welverdiende 2e prijs met de felicitaties van en een fotoshoot door een internationale jury.

Het kinderkoor heeft dan weer deelgenomen aan de pretornooien van de Oostvlaamse koortornooien.

Elke groep binnen MINI MUSICA heeft zijn eigenheid maar uiteraard kunnen alle groepen ook samen op de planken staan. In maart 2014 was er een JAARCONCERT in de Miryzaal van het Koninklijk conservatorium waarbij alle groepen het beste van zichzelf gaven.